BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

06-Interview Birgit Scheffer:Een snelle Dame

 

 

Een Snelle Dame.
 
 
Een snelle Dame, dat kunnen we wel zeggen over de 21-jarige Birgit Scheffer uit het Friese Drachten. In 2017 reed Birgit haar 2de seizoen mee in de Yamaha R125Cup, waarbij ze het kampioenschap tijdens haar laatste race in Assen af kon sluiten met een mooie  9de plek. Waar ze in het seizoen 2016 nog geregeld in het achterveld te vinden was, werd er in het afgelopen jaar met de concurrentie gestreden om de beste plekken. Birgit is een van de 3 dames welke, hun motorsport ambities in deze Yamaha R-125Cup waar maken. Het overgrote deel van het startveld, in deze door Gamma gesponsorde opstapklasse, bestaat nog steeds uit mannelijke coureurs. In het dagelijkse leven studeert ze bedrijfskunde aan de rijksuniversiteit te Groningen. In 2017 waren haar raceverslagen terug te lezen op www.bikerfriends.nl. Maar wat weten we nog meer van deze snelle dame op twee wielen, welke zich meer dan staande weet te houden in deze tak van de motorsport.
 
  
 
Bikerfriends.nl keek met Birgit terug op het seizoen 2017, en informeerde naar haar plannen voor 2018.
 
Bikerfriends.nl:Wat me het eerste opviel  was de door jou gevolgde opleiding. Deze lijkt me toch heel intensief, kun je dit goed combineren met de motorsport v.w.b. de tijdsbelasting?
 
Birgit:Ik kan het redelijk goed combineren met de motorsport. Omdat ik studeer aan de universiteit ben ik heel vrij met het indelen van mijn tijd. Hierdoor hoef ik bijvoorbeeld niet apart vrij te vragen als ik doordeweeks wil rijden. Ik moet wel zeggen dat ik enige vertraging heb opgelopen, maar dit is niet echt een heel groot probleem.
 
BF: Hoe ben je met het motorvirus besmet geraakt, en wanneer ben je begonnen met racen?
 
Birgit:Ik ben opgegroeid met motorrijdende ouders. Hierdoor kijk ik al sinds ik mij kan herinneren naar de races op TV, en ging ik van kleins af aan mee naar de TT. Ik wilde daarom altijd al racen, maar het is niet iets waar je zomaar mee kan beginnen. Op mijn 18e heb ik mijn motorrijbewijs gehaald en ben ik eerst op de weg gaan rijden, dit smaakte uiteindelijk naar meer. Daarom heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken en ben ik op mijn 19e begonnen met racen!
 
BF: Waaruit bestaat Team Birgit Scheffer #16?
 
Birgit:Mijn ouders gaan altijd met mij mee naar de races. Mijn vader sleutelt aan de motor wanneer dat nodig is. Daarnaast doe ik ook veel zelf, zoals alles rondom de sponsoring en ik help met het onderhouden van de motor in zoverre dat kan.
 
   
 
BF: Je rijdt met het startnummer 16, heeft dit nummer een speciale betekenis voor jou?
 

Birgit:Het heeft niet echt een speciale betekenis. Ik moest op een gegeven moment een nummer kiezen en nummer 16 vond ik gewoon een mooi nummer.

 

BF: Als je terug kijk op het seizoen 2017, wat waren voor jou de hoogtepunten, maar ook de diepte punten?
 
Birgit:Seizoen 2017 is over het algemeen best wel positief gelopen. Alleen ben ik zelf heel kritisch en wil ik altijd beter. Mijn hoogtepunt dit seizoen was denk ik de 4e en 5e plek in Emmen, in de regen. Deze races verliepen alleen niet helemaal vlekkeloos, dus ik weet eigenlijk wel zeker, dat er meer in had gezeten! Het dieptepunt was denk ik het weekend in Spa Francorchamps, dit weekend zat ik gewoon niet lekker op de motor en waren de resultaten slecht. Helaas voor mij waren dit dubbele races, dus heb ik hier veel punten laten liggen voor het kampioenschap. 
 
BF:De competitie word veel gereden op kart circuits, heb je een favoriet circuit?
 
Birgit:Ik vind Assen altijd leuk om te rijden, omdat dat dicht bij huis is en er nog wel eens bekenden komen kijken. Echter heb ik in Assen niet altijd de beste resultaten.. Daarnaast rij ik graag op Berghem, omdat ik daar vorig jaar een hele grote stap heb gemaakt naar de top van het veld!
 
BF: Heb je een favoriete rijder/ster in de motorsport? 
 
Birgit:Ik ben zoals velen, al sinds kleins af aan fan van Valentino Rossi.
 
BF:Jullie rijden allemaal op gelijkwaardige motorfietsen, zodat de vaardigheden van de rijder/ster het verschil moeten maken, train je hier nog extra voor in de vorm van conditie/kracht training?
 
Birgit:Mijn streven is om 3x per week te trainen. Dit is dan een combinatie van krachttraining en conditie training. Daarnaast probeer ik op mijn voeding te letten, zodat ik op gewicht blijf. Dat is namelijk heel belangrijk bij zo’n lichte klasse met gelijkwaardige motoren.
 
 
BF: Zoals ze me bij Ten Kate in Nieuw Leusen eens zijden, racen kost veel muntjes. Wie zijn je sponsoren, en is er veel belangstelling van bedrijven voor jou sport?
 
Birgit:Afgelopen seizoen had ik een aantal sponsoren; Tokata B.V., Rijschool Dick Hielkema, Taekema Campers, Tandtechnisch laboratorium Miedema, Anneke Kamphuis webdesign, De Plakletter en Auto cosmetics Drachten. Er is waar ik vandaan kom niet heel veel aandacht voor de motorsport. Ik probeer dit wel zo veel mogelijk te promoten door regelmatig een stukje naar de krant te sturen. Het helpt natuurlijk altijd een beetje dat ik een dame ben in een ‘mannensport’.
 
BF: Wat zijn je plannen voor 2018, en is er al iets bekend in deze richting?
 
Birgit:Het plan is om deel te nemen aan de Yamaha R3 cup volgend jaar. Ik ben op het moment druk bezig om dit sponsor technisch rond te krijgen, hiervoor is namelijk een veel groter budget nodig dan voor de R125 cup. Deze motor heeft een stuk meer vermogen dan de R125, en rijdt op grote circuits zoals het TT circuit Assen. Ik heb er deze zomer al een keer mee getest op het TT circuit en dit ging heel goed!
 
BF: Wat zou je willen zeggen/adviseren  tegen jongens en meisjes welke ook met de gedachte spelen om in deze klasse hun eerste schreden in de motor-wegracesport te gaan maken?
 
Birgit:Als je iets wil, moet je er de volle 100% voor gaan! Ik kon destijds alleen beginnen als ik genoeg sponsors had, en ben daarom vanaf het begin heel serieus bezig met de sport. Ik heb alle momenten aangegrepen om te trainen, om zo veel meters te maken. Ik denk dat je dan met de juiste instelling heel ver kunt komen!
 
 
Bikerfriends.nl wenst Birgit Scheffer #16 dan ook veel succes in 2018.
 
Ook in 2018, zijn de race verslagen van Birgit Scheffer #16 na te lezen op onze website. Wilt u ook Birgit ondersteunen en uw bedrijf promoten, klik dan op onderstaande fotolink en word ook sponsor in de snelle wereld van de motorsport.
 
 
Foto’s: Birgit Scheffer – Motografie.nl
Voor Bikerfriends.nl
Ruud Franssen