BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

02-De passie van Jac Beurskens

 

 

Gepassioneerd door Motoren
 
 
Sommige mensen krijgen het van huis uit mee, bij andere begint het spontaan op te borrelen. Het blijft soms jaren op de achtergrond, om vervolgens weer in alle hevigheid de kop op te steken, bij de zo genoemde heropstappers. Maar eenmaal er mee besmet, raak je het niet meer zo snel kwijt. We hebben het hier inderdaad over de passie voor motorfietsen.
 
 
 
Jac en zijn eigenbouw creatie de Honda CB350

Zo ook bij de 66 jarige Jac Beurskens uit het Limburgse Haelen. Jac kreeg het motor virus van huis uit mee van zijn vader Jos, welke naast het bedrijven van een fietsenzaak veel tijd bestede aan zijn 2de passie, motorfietsen. Zo kwam het dus  dat Jac al op 10-jarige leeftijd in het zadel van een  Villiers 125 cc crossmotor zat, en de basis werd gesmeed voor een levenslange passie voor motoren. Bikerfriends.nl bezocht Jac op zijn thuisbasis, en keek met bewonderingwaardige ogen naar zij Honda CB350 caferacer en zijn overige motorfietsprojecten.  Op het moment dat ik kennis maak met Jac en zijn echtgenote Gonni worden we op televisie geconfronteerd met de schaduwzijde van de motorsport. Anita Witzier presenteert haar programma: Voor wie steek jij een kaarsje op ? , waarbij word stilgestaan bij het dodelijk ongeval van de nog maar 19 jarige wegracecoureur Pim van den Berg. Wederom een tragische episode voor alle betrokkene. We verruilen de televisie voor  Jac’s laptop en fotoboeken, waarbij  vol passie de verhalen achter de foto’s de revue passeren. Zijn hele leven heeft Jac voor een groot deel  verbracht op twee wielen, waarbij hij naast de motoren ook een verdienstelijke staat van 25 jaar heeft opgebouwd  als wielrenner, en hij in 1976 het Europees kampioenschap op zijn naam kon schrijven. Ook de beiden zoon’s Rick & Marco, hebben de motoren passie van hun ouders over genomen. Mocht je ooit motorraces in La Croix (Frankrijk) Francochamp (België) of Haler-Uffelse en Soerendonk  gaan bezoeken, grote kans dat je de familie Beurskens in de diverse raceklassen aan de start zult zien verschijnen met hun special Bikes.

 
 
Aan de start in La Croix 2013; Rick op Ducati  250 Monza ,Marco op Honda 250 CB , Jac op Aermacchi 250 Ala Verde  bij de  70 Cycle Run 
 
Want special Bikes zijn het zeker, welke tot de collectie behoren. Jac heeft de beschikking over een heuse Mancave, of liever gezegd een Bikerscave. Hier staan zijn oogappeltjes keurig te pronken met hun verleidelijke vormen. Achtereenvolgens hebben we het over een Ducati 250 Monza, Aermacchi-Harly Davidson 250 Ala-Verde, Puch 125T,en een Harly Davidson 1000 cc evo Sportster, alsmede een voor weggebruik in dienst zijnde BMW R1100RS, waarop op zonnige dagen nog een tripje word gemaakt met zijn echtgenote.
 
 
 
  
 
Alle Bikes zijn in eigen beheer geheel gerestaureerd, en daar waar nodig terug gebracht in de originele staat. De motoren zijn in top conditie, en geven je het gevoel dat de betreffende motorproducenten hun nieuwe modellen lijn voor het komende motor seizoen hier presenteren. Jac mag hier dan ook terecht trots op zijn.
 
 
 
Puch 125 T dubbelzuiger 1949
 
Pronkstuk van de collectie is zondermeer de Honda CB350 Caferacer, alhoewel dit natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak is, en we niets willen afdoen aan de andere motoren. Op 17-juli 2013 werd gestart met de aanvang van dit project, welk gebaseerd zou worden op de  Honda RC181 van de legendarische Mike the Bike, Mike Hailwood.  Hiervoor werd het frame gepoedercoat, gebruik gemaakt van Borani velgen, het blok gereviseerd,schakelsysteem aangepast, alsmede alle lagers en keringen vervangen, en de Bike van nieuwe banden en vers spuitwerk  werd voorzien.

Mike Hailwood op de Honda RC181
 
 
Jac Beurskens op de  Honda  CB350 Caferacer   tijdens de SAM  race  Soerendonk  2015 en in Haler -Uffelse
 

Het verhaal achter deze fiets zorgt voor een extra dimensie  achter het geheel, zodat je bij het zien van de Honda inderdaad een zweem van het Mike Hailwood gevoel over je heen krijgt. Voor de restauratie van de Honda heeft Jac menig uurtje in zijn Bikerscave doorgebracht, maar het resultaat mag er dan ook zijn. 

 
 
 
 
 
In Juli 2015 werd het project afgerond, met een prachtig eindresultaat. Over de toekomst van Jac’s creaties hoeft hij zich geen zorgen te maken, want naast zijn beide zonen Marco & Rick zijn ook de kleinkinderen  nu al in de ban van opa’s hobby.Jac wijst me nog op een poster aan de muur van een Yamaha racer, welke naar alle waarschijnlijkheid zijn volgende project gaat worden.Zo zie je maar, ambities zijn er nog voldoende en het houd je jong van lijf en leven.
 
 
Ook een leuke motorpassie, welke je graag wilt delen op Bikerfriends.nl ?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06-27338188
Voor Bikerfriends.nl
Ruud Franssen.