BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

01-Nostalgie op twee wielen

 

 

 
We kunnen ons de tijden nog goed herinneren, dat we als kleine jongens bij de plaatselijke motordealer met de neus tegen de etalage ruit gedrukt de exotische motorfiets modellen uit het land van de rijzende zon aan het bewonderen waren. In onze verbeeldingskracht zagen we ons als ware Grand Prix iconen deze Super Bikes van weleer de sporen geven, en voelden we ons zoals het de popgroep Steppen Wolf zo mooi uitdruk, Born to be Wild. Het waren de tijden van de Kawasaki Z900 Suzuki GT750 Yamaha XJ650 en de Honda CB750, welke destijds de verkoopcijfers aanvoerden. Niet gek dus dat heden ten dagen de jongens van weleer met weemoed terug denken aan hun grote liefdes op twee wielen. Deze jongens, inmiddels de 50 gepasseerd, hebben veelal in hun motor carrière meerdere motorfiets merken bereden in de verschillende segmenten welke heden ten dagen op de markt worden gebracht. Maar veelal blijft de hunkering naar hun allereerste SuperBike levend.
 
Paul en de Honda CB750

Zo ook bij Paul Strous, 56 jaar en duidelijk besmet met een ernstige vorm van het motormaniavirus in een vergevorderd stadium. In het dagelijkse leven is Paul werkzaam als Contractmanager bij Nuon.  Momenteel is hij bezig met het restaureren en opbouwen van zijn huidige project de Honda CB750, en mocht Bikerfriends.nl een kijkje in de keuken nemen bij deze motorliefhebber uit het Limburgse Beesel. Het mag duidelijk zijn dat voor de restauratie en de wederopbouw van een motorfiets, een technische knobbel en twee rechterhanden een vereiste is, evenals een creatieve geest om problemen het hooft te bieden. Paul beschikt over deze ingrediënten, en kan voor aanvullende technische informatie terug vallen op een door hem aangelegde Bibliotheek met werkplaatshandboeken. Voor dit project werden 3 Honda’s ( 1 gered in Ridderkerk en 2 in Zuidlaren ) CB750 opgekocht, welke allen, al dan niet zwaar gehavend als donor Bike ingezet gingen worden. De motoren werden gestript, en de onderdelen gearchiveerd/gereviseerd en opgeslagen, wachtend op de wederopbouw van de Honda. Omdat de onderdelen voorraad ruimere proporties aan ging nemen, en een vreemde eend (2cv6) aanslag op de sleuteluren en beschikbare ruimte ging maken, werd er “bedrijfs ruimte” bij gehuurd. Immers, ook de huidige in gebruik zijnde motorfiets, een BMW GS 1200 Adventure moest gestald worden, waardoor het geheel niet meer in zijn standaard garage van 5 bij 6 meter paste.

  

Donorbikes uit Ridderkerk en Zuidlaren
 
 
 
Motor en carburatie revisie
 
  
 
Wederopbouw
 
  
 
Als de vrouw van huis is ........ (waar een magnetronoven niet allemaal goed voor is)
 
Alles, maar dan ook alles, gebeurt in eigen beheer. De beste onderdelen van de donor bikes  worden gebruikt als basis. En gelukkig is het op het internet niet zo’n probleem om nog nieuwe onderdelen te verkrijgen. Zo werd na een volledige motorrevisie, het blok op 30-12-2014 voor het eerst gestart, en kwam deze weer tot leven op de proefstand in de garage van huize Strous.
 
 
Hiermee werd ook het begin gemaakt met de opbouw van de fiets in het gebruikte, maar niet van nieuw te onderscheiden motorframe. Dat Paul de puntjes op de i zet word snel duidelijk als blijkt dat hij bij het samenstellen van de fiets, toch niet geheel tevreden is over de kwaliteit van sommige onderdelen. Deze worden vervolgens weer gedemonteerd om een 2de update te ondergaan, zodat ze perfect in het geheel gaan passen. Bijna goed bestaat hier niet, het moet gewoonweg perfect zijn.
 
 
 
Ready for action on the road
 
Op dit moment word er de laatste hand gelegd aan de opbouw van de Honda, zodat dit project  de komende wintermaanden afgesloten zal worden. Uiteraard zal bikerfriends.nl bij de presentatie van Paul’s Honda aanwezig zijn voor een leuke fotoreportage.Buiten het sleutelen in de wintermaanden aan zijn Honda, word er in de zomer menig kilometertje gereden op zijn huidige motorfiets, de BMW GS 1200 Adventure. In gezelschap van een vaste groep van zijn Bikerfriends maken ze al jaren geregeld motortochten door Europa.
 
Männer wie wier 8 x 4
 
Paul, suc6 met de afronding van je  Honda CB750 project, en Bikerfriends.nl is straks bij de eindpresentatie van je Bike aanwezig.Ook een motorfiets aan het bouwen of gewoonweg je eigen Bike een upgrade geven, maar je weet niet goed hoe te beginnen? Neem contact op met Paul, en laat je inspireren door zijn ervaringen.
 
 
 
Voor Bikerfriends.nl
Ruud Franssen.