BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

25-Enthousiasteling van twee wielen

 

Enthousiasteling van alles wat twee willen heeft, en waar een motortje aan vast zit. Dat kunnen we wel stellen van Tijs Suilen uit het Limburgse Swalmen, waarbij de passie zoals bij zo velen van zijn generatie, begon met de liefde voor de bromfiets. Tijs en zijn vrienden hadden in hun jeugd maar een doel voor ogen, en dat was om zo snel mogelijk de leeftijd van 16-jaar te bereiken. Waar vandaag de dag een papiertje behaald dient te worden, was in de jaren ’70 van de vorige eeuw het bereiken van je 16de verjaardag meer dan voldoende om op avontuur te mogen met de bromfiets, en zo je horizon verder te verruimen.

De eerste actie welke werd ondernomen als 16 jarige, was dan ook het op zoek gaan naar een geschikte brommer, waarbij alle mogelijke bromfiets advertenties in dag en weekbladen werden nagespeurd. Moeilijk voor te stellen waarschijnlijk voor de hedendaagse jeugd, welke met een muisklik toegang hebben tot het hele wereld gebeuren, en een te koop aangeboden bromfiets binnen luttele minuten gevonden wordt. In een tijdschrift werd de destijds populaire Yamaha FS1 aangeboden, een bromfiets uit het land van de rijzende zon Japan, met een meer dan cool uiterlijk, en een voor die tijd vooruitstrevende techniek. Tijs was destijds nog niet zo bekend met de bromfiets techniek, maar daar heb je uiteindelijk vrienden voor. Een goede vriend werd bereid gevonden om samen de Yamaha te gaan bekijken en te proeven, welke werd aangeboden voor FL1150,00 (1150,00Gulden, oftewel 523,00 Euro naar de huidige maatstaven) Het was voor de beide vrienden dan ook een verrassing, dat de Yamaha bijna nieuw was, er dus perfect uitzag, geheel origineel en weinig kilometers op de teller had, er was maar nauwelijks mee gereden. Er hoefde dan ook niet lang nagedacht te worden of Tijs deze koop zou gaan maken, echter over de vraagprijs moest nog onderhandeld worden. Uiteindelijk wisselde de Yamaha van eigenaar, en kon er nog een flinke korting op de vraagprijs bedongen worden. Hielden de mannen nog een paar extra centjes over voor in de plaatselijke kroeg.

Thuis aangekomen, werd de Yamaha ontdaan van de “saaiere” looks, en onderging deze een aantal updates. 40Km/h welk de maximum snelheid was voor een bromfiets ging ook al snel vervelen, en een speurtocht naar meer vermogen kwam op gang. In Swalmen waren destijds meer FS1 bezitters, welke hun ervaringen in hun zoektocht naar meer vermogen graag deelden, en nadat de Yamaha van Tijs onderhanden was genomen, was de topsnelheid ineens meer dan verdubbelt. Na een tijd werd de Yamaha op de LTS te Swalmen verkocht, en werd het tijd voor een Kreidler Floret, welke uiteindelijk plaats moest maken voor een Zundapp Sprinter met schade. Samen met zijn vader werd de Zundapp geheel gedemonteerd en opnieuw van een laklaag voorzien, om vervolgen met deze brommer geheel de “blitz” te maken bij de toenmalige bromfiets gemeenschap. De Zundapp was immers een van de weinige, zo niet de enigste bromfiets met gietwielen.

   

Uiteindelijk word je dan een keer 18-jaar, en begint de motorfiets aan je te trekken. Ook Tijs bleek zoals zovelen, hier niet ongevoelig voor, en er werd besloten om bij rijschool Sanders te Maasniel het felbegeerde rosé papiertje te gaan halen, een “Born tobe Wild”ticket. Samen met zijn Bromfiets vriend werd het motorrijbewijs gehaald, en kochten ze beide 2 identieke motoren, de Honda XL500R Of Road. Meerdere avonturen werden met deze Bike’s beleeft, en de beide motoren waren zo identiek aan elkaar dat het geregeld voor kwam dat ze elkaars motor in handen hadden.

  

Verandering van spijs doet eten, en de Honda moest uiteindelijk plaats maken voor de Honda CB600 Custum, waarmee hij samen met motorvriend Hans Nijssen een reis maakte in 1993 richting Rusland. Niets gepland of georganiseerd, maar gewoon spontaan op de z.g.n. bonnefooi. Tijs woonde inmiddels in Roermond, waar weinig tot geen plaats was voor zijn Honda, en deze gewoon gestald werd in de woonkamer. Uiteindelijk verhuisde de Bike via de woonkamer door naar het balkon, zodat er toch een beetje meer woonruimte geregenereerd werd.

Uiteindelijk komt ook de tijd dat de Honda het veld dient te ruimen, en plaats moet maken voor een Suzuki DR650, een 1-cilinder met elektrische starter. Een stevige Of Road machine welke voornamelijk als toermotor dienst zal gaan doen. Om eens te “proeven” aan het motorgevoel, ging zijn vriendin een keertje mee op de duozit. Dit plezier was echter van korte duur, want na een aantal meters gaf zij al de pijp aan Maarten, zodat een gezamenlijk hobby verre van weg was. Zoals het bij velen van ons gaat, was het bij Tijs niet anders. In tijden van huizen kopen en verbouwingen, is er geen plaats meer voor het stalen ros, en word deze ingewisseld voor harde valuta.

Het is een aantal jaren stil op motorgebied, en het lijkt soms of de tweewieler passie in zijn geheel is verdwenen. Tot een tweetal jaren terug het bloed weer begon te stromen waar het niet gaan kan. De interesse is er weer, en waar in het verleden de tijdschriften werden doorgespeurd naar iets leuks, doet Tijs dit in de 21ste eeuw ook gewoon op zijn computer. De eerste gedachte gaan uit naar een BMW, maar hij heeft ook altijd al een motorscooter willen bezitten. Een moeilijke levensvraag, maar via het internet vindt hij in Zutphen een 100% originele Vespa PX 200 E, een 2-slagbenzine motorscooter. Momenteel staat de scooter niet meer in de woonkamer, maar gewoon in zijn garage. Als lid van de scooterclub Sittart worden er geregeld tochten gemaakt, en is er aan het einde van het seizoen een sleuteldag met clubleden.

Of er ooit nog een motorfiets zal komen? Ik denk het persoonlijk van wel. Tijdens mijn gesprek met Tijs over onze jeugdjaren en de namen van de Motorboys uit Swalmen de revue passeren, zie je het enthousiasme weer naar boven komen. Een enthousiasme en passie voor het leven, dus wie zal het zeggen wat de toekomst nog allemaal voor ons zal presenteren op de tweewieler beurzen in binnen en buitenland.

 

Voor Bikerfriends.nl

Ruud Franssen