BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

23-Moto Guzzi Rider Peter Nijssen

 

 

Wie heden ten dage de plaatselijke motorfiets dealers bezoekt, zal in eerste instantie geconfronteerd worden met de grote Japanse motorfiets merken. Verder vinden we BMW- Ducati en KTM, als de grotere bekende Europese merken. Zo heeft iedere motorrijder/ster zijn eigen voorkeur voor een bepaalde motorfiets of merk, al dan niet gekenmerkt met een hoop liefde en passie voor de betreffende motorfietsenfabrikant. Zo ook Peter Nijssen uit het Gelderse Nijmegen/Wijchen, welke zijn hart heeft verpand aan het Italiaanse Moto Guzzi. 39-jaar geleden kocht Peter de Moto Guzzi 850 Le Mans 2, na vanaf 1975 op een 850T en vanaf 1977 op een 850 Le Mans 1 te hebben gereden. Reden genoeg voor Bikerfriends.nl om af te reizen naar Wijchen, voor een kennismaking met Peter en zijn volbloed Italiaanse  V-twin.

Peter op zijn Guzzi 850T 1975

Het begon eigenlijk allemaal in 1970, na  JLO-bromfietsen te hebben gereden, werd het toch tijd voor iets anders. Het moest sneller, iets waarop hij zijn Kreidler en Zundapp vrienden voor kon blijven. Uiteindelijk kwam er een Garelli, waarvoor een vriend uit Italië een speciale Dell orto carburateur mee bracht.

Na een paar kleine aanpassingen aan de carburatie, werd deze op de Garelli gemonteerd, met een bewonderingswaardige vermogens toename tot gevolg. Met vrienden werd er niet meer over het fietspad gereden, maar claimden ze mede door de topsnelheden van hun bromfietsen van meer dan 100Km/h hun plaats op het asfalt tussen de auto’s. Het ging echter mis toen Peter een politieauto inhaalde, waarna deze hem nu in het vizier hadden, en vast beraden bleken te zijn om hem ook staande te houden. Uiteindelijk gebeurde dit dan ook, werd de Garelli in beslag genomen, en kon Peter zich voor vrouwe Justitia gaan verantwoorden.In die tijd werd er ook met vriendin en vrienden de motorraces in Spa/Francochamps bezocht met de bromfiets. Toen Peter het echter m.b.t. de snelheid af moest leggen tegenover sommige van zijn vrienden welke inmiddels al motor reden, wist hij het zeker, ook hij zou de overstap maken van de bromfiets naar de motorfiets. Het duurde dan ook niet lang, en er stond een Kawasaki 350 Avenger bij hem in de schuur.

Op de Kawasaki 350cc Advenger 1972

Na de Kawa kwam er een Triumph Bonneville, 2-cilinder/650cc. Een mooie fiets om op te rijden, maar letterlijk alles trilde eraan los, zodat deze fiets garant stond voor veel sleutel plezier. De aanschaf van een auto/Ford Taunus werd toen noodzakelijk, Peter moest immers ook op zijn werk komen. Na de reparaties aan de Bonnie, werd de Ford gehouden, omdat dit praktischer was met stappen, en het halen van de boodschappen. Leuk detail, ook Peter’s vriendin maakte gebruik van de Bonnie, en ging er geregeld boodschappen mee doen. Als ze dan b.v. binnen bij de plaatselijk slager was, was ze genoodzaakt om te motorfiets buiten stationair te laten draaien, omdat zij met de toen alleen maar beschikbare kickstarter, de fiets niet door de compressie heen getrapt kreeg.

Triumph Bonneville 650cc 1973

Alvorens met zijn motorvrienden aan een buitenlands motoravontuur werd gedacht, werd er besloten om allereerst eens Nederland te gaan verkennen en werden alle provincies door hun bezocht. En samen met zijn vrouw , ging hij alle NMB-races in die tijd af, welke door het gehele land op de stratencircuits plaatsvonden. Uiteindelijk kwam hij er dan in 1975, de Moto Guzzi 850T.

  

Verkoop Brochure Moto Guzzi 850T

Peter heeft met zijn Guzzi heel wat reizen gemaakt, met vriendin en/of vrienden. Zo werd ook de Guzzi fabriek in Mandello del Lario een keertje bezocht, om te bekijken of hun nog een tweede schijfrem hadden voor zijn fiets, in Nederland was deze een stuk duurder, en zo kon een vakantie mooi gecombineerd worden met het shoppen van Guzzi onderdelen. Voor de schijf moest Peter zich om 06:00h in de ochtend melden aan de poort van de Guzzi fabriek, bij ene Walter Valpolini. Er moest dus overnacht worden in het dorpje, en je kon er destijds voor FL5,00 nog een geschikte overnachtingsplaats vinden. In de avonduren, tijdens een “dorpsfeest” bleek dat bijna de gehele plaatselijke bevolking op de een of andere manier in dienst was van Moto Guzzi, dus gespreksstof meer dan voldoende die avond.

Klik op onderstaande foto en neem ook deel aan de rondleiding

in de Moto Guzzi fabriek in Mandello del Lario

In mei 1979 werd de huidige motorfiets aangeschaft, een Moto Guzzi  850 Le Mans-2, welk tot op heden nog in zijn bezit is. Eerst was er nog de twijfel tussen een Ducati en de Guzzi, maar deze laatste trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Tijdens de race dagen op Zolder, kwam Peter hier door een oliespoor van zijn voorganger ten val, zelf kwam hij er nog goed vanaf, maar de Guzzi had behoorlijk wat schade opgelopen. Het is in zo’n geval wel handig als je twee rechter  handen hebt, en je Bike zelf weer in ere kunt herstellen.

 Racedagen Zolder, Peter voor Bikerfriend Ruud

  

Sleutelwerk aan de Guzzi

Ondertussen heeft de Guzzi heel wat kilometertjes onder zich door laten rollen, en word er ook nu nog met enige regelmaat een pleziertochtje gemaakt. Of Peter ooit een keer afstand zal doen van zijn Guzzi? Ik geloof het niet, na verloop van jaren vindt er toch op een of andere manier een samensmelting plaats tussen mens en machine, en dat maakt zo’n motorpassie ook zo bijzonder. Bijzondere mensen op bijzondere motoren, een Biker leven lang.

Peter wachtend op een volgend Bikeadventure 1974

 

Voor Bikerfriends.nl

Ruud Franssen