BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

15-Portugal Adventure: 2017, door Johan Sijben & Peter Beurskens

 
 Portugal Adventure 2017 
Johan Sijben en Peter Beurskens 
 
 
 
 
De plannen waren gemaakt, we gaan naar Potugal. Het werd dan ook een trip vol bezienswaardigheden, want dat was het doel. De hele trip heeft 6100km geduurd in 14 dagen. 
 
 
 
Dag1:
 
Lekker vroeg vertrokken, afscheid genomen van de achterblijvers, en het doel is Henry, net voor Oradour Sur Glane. Peter had goed gezorgd voor onderweg. Heet water bij de hand,broodjes en dus ouderwets picknicken aan t water. 
 
 
 
Dag 2: Oradour sur glane
 
Aangekomen op een behoorlijke warme dag 32gr. Wat een indruk. Te bedenken dat hier in 1944, 642 mensen bij elkaar gedreven zijn in WO2 als vergeldings actie, valt je niets meer in. Mannen gescheiden v.d. de vrouwen en kinderen. De mannen zijn geëxecuteerd in een grote garage terwijl vrouwen en kinderen de kerk in gedreven werden, en de kerk in brand gestoken is. Bij het betreden van dit monumentaal dorp lijkt het alsof al het geluid verdwijnt. Het is er muisstil. Zwijgzaam lopen peter en ik door het dorp richting kerk en kerkhof. Het kerkhof staat vol met foto’s vd overledenen. Als we terug komen bij de motor is de dag bijna voorbij. Gelukkig maar, want Oradour heeft een diepe trieste indruk achter gelaten. We besluiten net achter Henry een hotel te zoeken. Dit gaat een beetje moeizaam, en zal voor de rest vd reis ook anders geregeld worden. 
 
  
 
Dag3.
 
S'morgens wordt het besluit genomen om niet via St sebastian naar Santiago de Compostella te gaan. We realiseren ons dat als we willen gaan bezichtigen dit gewoon tijd kost en de totale route te lang wordt. We besluiten naar onder te gaan, en via Samora Portugal in te steken. Hotel: via booking.comp uitgekozen wat ca 150km van ons vandaan ligt en makkelijk te doen is voor de middag. Heerlijk je komt aan in het hotel en alles is geregeld. 
 
 
Dag4.
 
We steken de grens over van portugal bij Miranda Do Douro. Dit ligt bij een elektriciteit centrale. Een medewerker vd de centrale die gelukkig vloeiend Duits spreekt begroet ons. De reis wordt voorgezet richting Covilha. Op voorhand leuk hotel geboekt. Komen aan bij het hotel en zeg al tegen peter ik ga wel, want ik spreek een paar woorden spaans. Aan de receptie begroet mij een leuk oud vrouwtje en vraag vriendelijk : habla Español, waarop ik het antwoord kreeg NO. Ze sprak wel Frans maar ja…….dat sprak ik natuurlijk niet. Met hand gebaren en een vriendelijke lach kom je al heel ver. Het zweet droop van mijn kop aan de receptie…38gr….jezus. Ze begeleide me naar de parkeerplaats voor de motoren. Hup de kamer op….douche…terras en……het bier kost 1euro. Grijnzend keken peter en ik elkaar aan. Dat worden de nodige pinten. S’morgens kregen we nog van een dorps bewoner paar leuke tips over de wijnstreken waar mooie routes liggen. 
 
 
Dag5.
 
 
Doel Serra Estrela, het hoogste punt van portugal, 1993m met de berg Torro. Heerlijk fris op het plateau want de temperatuur liep al aardig op. De reis wordt voortgezet richting Sintra. Via het nieuws kregen we al mee dat er een hevige brand woedt en zorgen er dan ook voor de we ruim 70km ervan af zijn gebleven. In Sintra aangekomen merk je al gelijk dat je in een mega toeristische plaats bent beland. Hotel: lekker lux want via boeking.com 4**** geboekt met mega korting. Tja en het bier koste dan ook gelijk 4,50 
 
 
Dag6. 
 
Rustdag voor de motoren. We gaan Sintra bezichtigen. Mooie paleizen met pracht en praal. Door de parken, grotten, en de luxe slaapkamers v.h. palijs hebben we een aardige wandeling achter de rug. S'avonds heerlijk relaxen. Het heeft ons goed gedaan om 1 dag niet te rijden.
 
 
 
 
Dag7.
 
Doel Sagres “Cabo Vincente". Op naar “Die letste braadwurst vor Amerika”. Wat hadden we ons op de braadwurst verheugd. Hij is droog,smaakt niet en het broodje is ook droog. Je krijgt er een certificaat bij. Maar goed dat Rob Geus er niet is. De algarve,mooie rotswanden maar erg windering. Peter maakt tussendoor nog de opmerking “ik ben nog altijd niet gewend aan dat pools kenteken hahahaha. Wat we wel merken: Portugal is een verschrikking voor de motorrijder als hij een mooie bocht in vliegt. De Portugezen nemen allemaal de binnenbocht. Dus gelang de reis , je nek wordt steeds langer om maar zo veel mogelijk de bocht uit te kunnen kijken want er zou maar ene aankomen. Ze zijn duidelijk geen motorrijders gewend. 
 
 
  
 
Dag8:
 
Doel Mavao. Wat een mooie plaats. Een hele oude burcht. Het hele dorp omwald door stadsmuren hoog gelegen op een plateau. Het gaf dan ook geweldige foto’s.
 
 
 
Dag9:
 
Segovia. Het weer heeft deze dag de route bepaald. Het is tussen de 38-43gr en was dan ook geen lolletje. Elke 2uur stoppen en heeeel veel water drinken. Andora…deze plaats kun je beter vermijden. Het is er mega druk, grote winkelstraat,files enz. Hier hadden we beter omheen kunnen rijden. We komen aan in de plaats Segovia. De spaanse vriendelijke man wordt begroet. Na het afgeven van beide paspoorten kijkt de man me vragend aan. Hij vraagt of ik niet 2 kamers wil. Ja duuh nee 1 kamer en begrijp hem niet helemaal vanwaar de vraag. Nou…dat werd snel duidelijk. Met enorme internationale handgebaren en mijn vocabulaire wat bestaat uit 10 spaanse woorden werd snel duidelijk gemaakt dat peter niet mijn “holmaat is”en dat we 2 aparte bedden willen. Een mede gast v.h. hotel lag in een deuk. Hij heeft je nu heel goed begrepen zei hij. Geweldig wat een lol. 
 
 
 
Dag10
 
Carcasonne vestigings stad in frankrijk 
 
  
 
Dag11.
 
Doel limoux. De weg voert ons door de Pyreneeën , wat een bochtenwerk. Onderweg worden we verrast door een mega onweersbui. Straten lopen onder. Op een gegeven moment maakt mn motor een mega zwieper met zn kont, doordat de achterband op een wit vlak komt. Was ff schrikken.
 
Dag12.
 
In de ochtend uren bleef het maar regenen. Dus we besloten om later te vertrekken. We waren goed voorbereid Hadden lekkere pakken cappuccino voor onderweg bij ons. Dus koffie leuten en kijken op de landkaart wat de plannen worden. Het doel werd Le Puy. Een van de oudste plaatsen van Frankrijk. De plaats staat bekend om het enorme Maria beeld wat gemaakt is van oude bronzen kanonnen uit de krimoorlog en de kathedraal “de zwarte Madonna”. Er wordt een flinke stads wandeling gemaakt richting kathedraal en Maria. Flinke onderneming, en zien een pelgrim met volle bepakking die dezelfde weg aflegt. Ook hij is teleur gesteld dat de poort afgesloten is om bij Maria te komen.
 
 
Dag13 
 
Peter wil graag zn familie bezoeken dus de weg wordt vervolgt richting Saulieu,waar we onderweg een tussen stop maken bij zijn familie. In Saulieu hebben we een heel oud nostalgisch hotel waar 2 mannen de boel runnen. De haart wordt aangemaakt, en er word op een ouderwetse manier gekookt wordt. Heerlijk.
 
Dag14.
 
We ruiken de stal want we zijn niet meer zo heel ver van huis. Via Verdun plannen we de reis huiswaarts. Onderweg zie je steeds grote posters met mensen uit de eerste wereld oorlog. We stoppen bij een heel groot informatie bord en lezen de geschiedenis van de eerste wereldoorlog wat zich hier afgespeeld heeft. Het is bijna niet te geloven. De wereld heeft z’n geschiedenis niet geleerd.
 
  
 
Als we steeds meer het thuisfront naderen duiken donkere wolken op maar het blijft gelukkig droog. Wat een avontuur. De 6100km waren de moeite waard. De banden v.d. motor zijn helemaal op. 
 
 
 
Heerlijk om weer thuis te zijn.